ArchívumAz archívumban korábbi adásainkat találod

Tanulás saját tempóban

A közoktatási rendszer jellemzője (örvendetes kivételektől eltekintve) a "naptárdogma" szerinti nevelés. Mit jelent ez? Azt, hogy a gyermekek az életkoruknak és nem a képességeiknek, érettségüknek megfelelő tananyagot kapják. Tudjuk, hogy átlagos gyerekből van a legkevesebb. Így a nebulók egy része unatkozik az órán, egy másik része pegig azért nem figyel, mert már rég elvesztette a fonalat. A jó pedagógus tudja kezelni ezt a problémát. De mi van, ha a Te gyereked mégis rosszul teljesít az iskolában. Lehet (megkockáztatom: valószínű), hogy nem a képességeivel van a baj, hanem a tempóval. Vagy túl gyors, vagy túl lassú.

Mit tehetsz ilyenkor?

  • Meggyőzöd a tanárt, hogy alkalmazza a megfelelő módszertanokat (a teljesség kedvéért írtuk ide :-) )
  • Saját magad tanítod  a gyermekedet
  • Magántanárt fogadsz mellé
  • Számítógépes oktatóanyagot adsz a gyermekednek

Ebben az adásban az utóbbi lehetőséget járjuk körbe.

A hanganyag hamarosan a TehetségSáv Szülősuliban lesz elérhető.
Ha nem szeretnél lemaradni róla, regisztrálj ide kattintva a TehetségSáv klubba!

 

Megosztás


Kürt Akadémia

 

Ha azt mondom Kürt, szinte mindenki egy piacvezető, nemzetközileg is jól ismert és elismert, adatmentéssel és adatbiztonsággal foglalkozó cégre gondol. (Itt most nagyvonalúan elhanyagoltuk azokat az eseteket, mikor az azonos nevű hangszer ugrik be elsőre.) Ki ne lenne kíváncsi azokra az ismeretekre, melyek ezt a családi vállalkozást a nemzetközi élmezőnybe röpítették?

A jó hír az, hogy a siker mögött nincs megismerhetetlen titok. Kell hozzá tehetség, szorgalom, tudásszomj és nyitottság más nézőpontok befogadására. Természetesen kellenek ismeretek is, de legalább annyira fontos sok-sok példán keresztül megismerni a folyamatokat. Így válik élővé a tudásod, és így fogsz önállóan eligazodni a gyökeresen új helyzetekben. Erre az alapelvre építenek a Kürt Akadémia képzései. És éppen ezért a tudás megszerzése itt nem magolás eredménye, hanem egy intellektuális kalandtúra élménye.

Vendégeink, Frankó Csuba Dea és Kürti Sándor mutatják be a Kürt Akadémiát és a Kürt filozófiáját. Azonban mielőtt meghallgatod az adást, szeretném figyelmedbe ajánlani kedvenc blogszerzőm, Csermely Péter idevágó gondolatait:

Az innovációhoz a legtöbb esetben egymástól gyökeresen különböző gondolatok találkozása kell. Az innovációcsírák hordozóinak olyan neveltetéssel és olyan környezetben kell találkozniuk, amely egymás őrültségeinek kíváncsi kombinálását módfelett nagy örömnek tartja. Az innovatív és tehetségtámogató viselkedési forma a piacot nem szükséges rossznak, hanem a saját maga fejlődését elősegítő mechanizmusnak tekinti.

Hogyan segíthetnénk a tehetség hasznosulását és az innovációt? Azzal, ha a tehetségeket már kicsi gyermekkoruktól kezdve megtanítanánk egy széles kapcsolati háló kiépítésére. Azzal, ha mind a tehetségekben, mind a fogadó közegben bátorítanánk az egymás értékeit és tapasztalatait elismerő nyitottságot és bizalmat. Azzal, ha a mindezt be tudnánk kapcsolni a világpiac áramlataiba.

forrás: csermelyblog

A beszélgetést ide kattintva hallgathatjátok meg (jelszóval védett oldal*).

*Ha már regisztráltál a TehetségSáv Klubba, akkor használd a kapott jelszavad.
Ha még nem vagy klubtag, ide kattintva regisztrálhatsz.

 

Megosztás


ELTE Karrierközpont

 

ELTE Karrierközpont logoAz egyetemen szorgalommal(!) sok tudásra és tapasztalatra tehet szert egy tehetséges hallgató. Ez azonban önmagában kevés lehet, ha ki kell lépni a nagybetűs életbe, a munka, a kutatás világába.

Az ELTE-n 2007 óta erre a problémára is van megoldás: Karrierközpont. A Karrierközpont a Hallgatói Önkorányzattal együttműködve dolgozik azon, hogy a hallgatók ne csak a válaszott szakterületük ismereteit szívhassák magukba, hanem a karrierjüket is idejekorán és tudatosan tervezhessék.  Ebben segítenek a képzések, tanácsadók, munkalehetőségek és az ELTE Plusz Program.

Mindezekről információkkal lát el benneteket két vendégünk: Baumstark Beáta a Karrierközponttól és Kalina Gergely EHÖK elnök. 

Bulvár betét: az adásból kiderül, hogyan köti össze Ádámot és egyik vendégünket két szerencsétlen, nagyjából egyidőben erőszakos halált halt sertés sonka-hurka-kolbász-töpörtyűvé történő transzformációja.

A beszélgetést ide kattintva hallgathatjátok meg (jelszóval védett oldal*).

*Ha már regisztráltál a TehetségSáv Klubba, akkor használd a kapott jelszavad.
Ha még nem vagy klubtag, ide kattintva regisztrálhatsz.

Megosztás


Sinha Róbert

 

Sinha RobertRobi 1989-ben, 16 éves korában húsvétra egy gitár kért. És kapott is, egy gitáriskola füzettel egyetemben. Már az első alkalommal olyan hatást gyakorolt rá a hangszer, hogy négy órán át le sem tette. A profi zenészi karrierhez azonban kanyarokon át vezetett a tehetségút.

A gimnázium elvégzése után a Műszaki Egyetem mérnök-fizikus szaka következett, majd két évig az EU-nál energetikai-információs területen projektmenedzseri tevékenység. A zene szeretete és a gyakorlás mindvégig megmaradt. 2006-ban aztán Robi úgy érezte, hogy ideje elmélyülni a zenében és sikerrel felvételizett a Holland Királyi Zeneakadémiára.

Robi Jelenleg a Hangfestők zenei hármas tagja Vidák Róberttel és Bartók Eszterrel. A Hangfestők 2008-as Zaragozai Világkiállításon, a Magyar Nemzeti nap nyitókoncertjén rögzített fellépését itt élvezhetitek: http://www.youtube.com/watch?v=3rJGDGtWEOw

A hanganyag hamarosan a TehetségSáv Szülősuliban lesz elérhető.
Ha nem szeretnél lemaradni róla, regisztrálj ide kattintva a TehetségSáv klubba!


Megosztás


Bánki Tamás a LinkedIn-ről

Egy közösségi oldal, ami jót tehet az énmárkádnak és a pénztárcádnak egyaránt? Igen! Persze csak ha jól használod! Bánki Tamás LinkedIn szakértőt hívtuk meg, hogy beszéljen Nektek arról, hogyan érdemes szakmai alapon közösségi hálót szőni.

Mi is az a LinkedIn? Kik használják, és mire? Mik a tippek, trükkök, buktatók?

Kiderül az adásból.

A teljes hanganyag a TehetségSáv klubtagok számára hamarosan elérhető lesz.
Ha nem szeretnél lemaradni róla, regisztrálj ide kattintva a TehetségSáv klubba!


Megosztás