Oktatás

Tanulás saját tempóban

A közoktatási rendszer jellemzője (örvendetes kivételektől eltekintve) a "naptárdogma" szerinti nevelés. Mit jelent ez? Azt, hogy a gyermekek az életkoruknak és nem a képességeiknek, érettségüknek megfelelő tananyagot kapják. Tudjuk, hogy átlagos gyerekből van a legkevesebb. Így a nebulók egy része unatkozik az órán, egy másik része pegig azért nem figyel, mert már rég elvesztette a fonalat. A jó pedagógus tudja kezelni ezt a problémát. De mi van, ha a Te gyereked mégis rosszul teljesít az iskolában. Lehet (megkockáztatom: valószínű), hogy nem a képességeivel van a baj, hanem a tempóval. Vagy túl gyors, vagy túl lassú.

Mit tehetsz ilyenkor?

  • Meggyőzöd a tanárt, hogy alkalmazza a megfelelő módszertanokat (a teljesség kedvéért írtuk ide :-) )
  • Saját magad tanítod  a gyermekedet
  • Magántanárt fogadsz mellé
  • Számítógépes oktatóanyagot adsz a gyermekednek

Ebben az adásban az utóbbi lehetőséget járjuk körbe.

A hanganyag hamarosan a TehetségSáv Szülősuliban lesz elérhető.
Ha nem szeretnél lemaradni róla, regisztrálj ide kattintva a TehetségSáv klubba!

 

Megosztás


Kürt Akadémia

 

Ha azt mondom Kürt, szinte mindenki egy piacvezető, nemzetközileg is jól ismert és elismert, adatmentéssel és adatbiztonsággal foglalkozó cégre gondol. (Itt most nagyvonalúan elhanyagoltuk azokat az eseteket, mikor az azonos nevű hangszer ugrik be elsőre.) Ki ne lenne kíváncsi azokra az ismeretekre, melyek ezt a családi vállalkozást a nemzetközi élmezőnybe röpítették?

A jó hír az, hogy a siker mögött nincs megismerhetetlen titok. Kell hozzá tehetség, szorgalom, tudásszomj és nyitottság más nézőpontok befogadására. Természetesen kellenek ismeretek is, de legalább annyira fontos sok-sok példán keresztül megismerni a folyamatokat. Így válik élővé a tudásod, és így fogsz önállóan eligazodni a gyökeresen új helyzetekben. Erre az alapelvre építenek a Kürt Akadémia képzései. És éppen ezért a tudás megszerzése itt nem magolás eredménye, hanem egy intellektuális kalandtúra élménye.

Vendégeink, Frankó Csuba Dea és Kürti Sándor mutatják be a Kürt Akadémiát és a Kürt filozófiáját. Azonban mielőtt meghallgatod az adást, szeretném figyelmedbe ajánlani kedvenc blogszerzőm, Csermely Péter idevágó gondolatait:

Az innovációhoz a legtöbb esetben egymástól gyökeresen különböző gondolatok találkozása kell. Az innovációcsírák hordozóinak olyan neveltetéssel és olyan környezetben kell találkozniuk, amely egymás őrültségeinek kíváncsi kombinálását módfelett nagy örömnek tartja. Az innovatív és tehetségtámogató viselkedési forma a piacot nem szükséges rossznak, hanem a saját maga fejlődését elősegítő mechanizmusnak tekinti.

Hogyan segíthetnénk a tehetség hasznosulását és az innovációt? Azzal, ha a tehetségeket már kicsi gyermekkoruktól kezdve megtanítanánk egy széles kapcsolati háló kiépítésére. Azzal, ha mind a tehetségekben, mind a fogadó közegben bátorítanánk az egymás értékeit és tapasztalatait elismerő nyitottságot és bizalmat. Azzal, ha a mindezt be tudnánk kapcsolni a világpiac áramlataiba.

forrás: csermelyblog

A beszélgetést ide kattintva hallgathatjátok meg (jelszóval védett oldal*).

*Ha már regisztráltál a TehetségSáv Klubba, akkor használd a kapott jelszavad.
Ha még nem vagy klubtag, ide kattintva regisztrálhatsz.

 

Megosztás


ELTE Karrierközpont

 

ELTE Karrierközpont logoAz egyetemen szorgalommal(!) sok tudásra és tapasztalatra tehet szert egy tehetséges hallgató. Ez azonban önmagában kevés lehet, ha ki kell lépni a nagybetűs életbe, a munka, a kutatás világába.

Az ELTE-n 2007 óta erre a problémára is van megoldás: Karrierközpont. A Karrierközpont a Hallgatói Önkorányzattal együttműködve dolgozik azon, hogy a hallgatók ne csak a válaszott szakterületük ismereteit szívhassák magukba, hanem a karrierjüket is idejekorán és tudatosan tervezhessék.  Ebben segítenek a képzések, tanácsadók, munkalehetőségek és az ELTE Plusz Program.

Mindezekről információkkal lát el benneteket két vendégünk: Baumstark Beáta a Karrierközponttól és Kalina Gergely EHÖK elnök. 

Bulvár betét: az adásból kiderül, hogyan köti össze Ádámot és egyik vendégünket két szerencsétlen, nagyjából egyidőben erőszakos halált halt sertés sonka-hurka-kolbász-töpörtyűvé történő transzformációja.

A beszélgetést ide kattintva hallgathatjátok meg (jelszóval védett oldal*).

*Ha már regisztráltál a TehetségSáv Klubba, akkor használd a kapott jelszavad.
Ha még nem vagy klubtag, ide kattintva regisztrálhatsz.

Megosztás


MindLab

 

Czirbesz Éva és Goldstein Katalin mutatja be a MindLab-ot ebben az adásban, melyet meghallgatásra ajánlunk szülőknek és pedagógusoknak.

"A MindLab olyan innovatív program, amely logikai társasjátékok széles skáláján keresztül fejleszti a gyerekek gondolkodását, szociális készségeit, érzelmi intelligenciáját és problémamegoldó képességét. Megtanítja hogyan alkalmazhatóak ezek az új kompetenciák az iskolai eredmények javítására és a jobb életvezetésre. Lehetővé teszi az életben hasznosítható készségek élményszerű, tapasztalatokra épülő elsajátítását, amely így mély nyomot hagy minden gyermek gondolkodásában."

Hogyan? Kiderül az adásból, melyet  hamarosan a SzülőSuliban hallgathatsz meg
Két rövid videofelvételt is készítettünk, ha szeretnéd Ádámot játszani látni, ne hagyd ki!

A hanganyag hamarosan a TehetségSáv Szülősuliban lesz elérhető.
Ha nem szeretnél lemaradni róla, regisztrálj ide kattintva a TehetségSáv klubba!

 

Megosztás


Fehér Katalin az énmárkáról

 

Fehér Katalin újmédia-kutató, internetszakértő a vendégünk ebben az adásban. A téma pedig önmagunk marketingje és a használható online eszközök.

Az "énmárka" megfelelő felépítése fontos egy tehetséges ember számára. Hogy mi is ez valójában? Hogyan foglalkozzunk vele? Mikor érdemes elkezdeni? Hogyan használjuk az online és közösségi médiát tudatosan? Mit osszunk meg magunkról a Facebookon és mit ne?

A hanganyag hamarosan a TehetségSáv Szülősuliban lesz elérhető.
Ha nem szeretnél lemaradni róla, regisztrálj ide kattintva a TehetségSáv klubba!

 

Megosztás


Tartalom átvétel